Akupunktur 

Historie

Akupunktur opstod i Kina for over 2000 år siden og er en af de mest anvendte medicinske procedurer i verden. Mange års forskning har vist at akupunktur er gunstig ved behandling af en række forskellige helse problemer.

Ved traditionel Kinesisk medicin, er mere end 600 akupunkturpunkter på kroppen forbundet med 12 hovedbaner og 8 sekundære baner, kaldet meridianer.

Kinesiske medicinere mener at disse meridianer leder energi, eller Qi, mellem kropsoverfladen og de indre organer.

Qi regulerer åndelig, emotionel, mental, og fysisk balance. Qi er influeret af de modsat rettede kræfter Yin og Yang.

Når Yin og Yang er i balance, arbejder de i følge traditionel kinesisk medicin, sammen med det naturlige Qi, for på den måde at opretholde vor sundhed. Akupunktur virker ved at balancere Yin og Yang, holde den normale energistrøm åben, og ved at genoprette den fysiske og den mentale sundhed. 

Qi      Det Kinesiske udtryk for vital energi eller livskraft. Qi udtales "chee".
Yin     Det kinesiske udtryk for negativ energi og kraft, i universet og den menneskelige krop  
Yang  Det kinesiske begreb på positiv energi og kraft, i universet og den menneskelige krop 

Virkningsmekanismer
Specielt i forhold til smertebehandling, peger eksperterne på flere årsager til akupunktur- behandlingens virkning. Akupunktur punkterne menes at stimulere centralnervesystemet til at frigøre kemikalier i muskler, rygmarv, og hjernen. Disse kemikalier ændrer smerteopfattelsen og frigør andre kemikalier, som f.eks. hormoner, der igen har indflydelse på kroppens selvregulerende system. Den biokemiske ændring kan stimulere kroppens naturlige helingsmuligheder, og fremmer fysisk og mental sundhed. 

Akupunkturens 3 hovedmekanismer

1. Ledning af elektromagnetiske signaler Vestlige videnskabsmænd har fundet bevis på, at akupunktur behandlingen peger på en strategisk leder af elektromagnetiske signaler.
Ved at stimulere forskellige punkter med nåle, vil elektromagnetiske signaler blive overført i en større grad, end under normale forhold. Disse signaler kan starte strømmen af smertestillende biokemikalier til specielle områder som er beskadiget eller udsat for sygdom.
2. Aktivering af opioid systemer Forskning har vist at flere typer opioider kan frigøres til centralnervesystemet under akupunktur behandling, og derved reducere smerter. 
3. Ændring i hjernens kemiske tærskler, og kroppens ubevidste kropsfunktioner.

Gør det ondt?
Folk oplever akupunkturbehandling forskellig. De fleste mærker kun minimal smerte, når nålen bliver sat ind. I nogle punkter kan man mærke en kortvarig smerte når nålen bliver sat ind. Efter behandlingen føler nogle at de får mere energi, mens andre føler de bliver mere afslappet.