Læs her om sidste ny viden inden for akupunktur

Smerter

Akupunktur bruges tit ved kroniske smertetilstande.
Ofte er det ”triggerpunkter” eller muskelknuder som skaber udstrålende smerter og spændinger i forskellige muskelgrupper.
Typisk er det nakke- og rygmuskler som giver spændings hovedpine. Og det kan være smerter i skuldre og arme, kroniske rygsmerter som stråler ned i sæde og lårmuskler, lumbago, hofte og knæ. Andre hyppige årsager til kroniske smerter hvor bevægeligheden yderligere indskrænkes er rheumatoid artrit, kæbeledsproblemer, smerter efter operative indgreb samt ved skader og forstuvninger. 

Klimatkterie og akupunktur
Med klimakteriet menes den periode i kvindens liv, hvor østrogen-niveauet falder brat, menstruationen stopper og kvinden bliver infertil. Fra et kinesisk synspunkt, er klimakteriet en naturlig fysiologisk reduktion af Nyre Essens. Nyre Essens er det man bedst kan sammenligne med vore arveanlæg DNA. Men i modsætning til DNA, så tærer vi på vort Nyre Essens gennem hele livet. Så det er noget man skal værne om, og passe godt på. Den har ansvaret for vore livsprocesser, som vækst, forplantning og aldring. Aldringsprocessen er derfor et udtryk for denne reduktion i Essensen. Mænd tærer på deres Essens ved sædudtømning, mens kvinder gør det ved ægløsning. Klimakteriet er derfor en ”lykke” for kvinden – siger kineserne, fordi så sparer hun på sin Essens.  

I relation til Traditionel Kinesisk Meidicin (TCM) er klimakteriet også en reduktion i produktionen af blod, ligesom menstruationens opståen er et udtryk for ”overproduktion” av blod. Essensen har indflydelse på produktionen af knoglemarv, som også i den over 2000 år gamle, kinesiske filosofi, havde indflydelse på blodproduktionen.  

Mange kvinder oplever klimakteriet som plagsomt. Hovedsymptomerne, som vanligvis får en kvinde til at søge behandling, er hedeture, nattesvede og tørre slimhinder. Og strengt taget er det kun disse 3 symptomer som er direkte relateret til et fald i hormonniveauet. Imidlertid er det mange andre symptomer som kan indtræde i forbindelse med et fald i Nyre Essens og relaterede mønstre. Disse kan være hovedpine, depression, angst, irritabilitet, gråd, nedsat hukommelse, klodsethed, søvnproblemer, træthed, tør hud og tørt hår. Ofte er der også kolde fødder, hyppig vandladning, hjertebanken, ryg- og lændesmerter og ufrivillig vandladning.  

Disse problemer kan egentlig opstå når som helst i livet, men de forekommer hyppigere under klimakteriet.  

TCM er kendt for at være en holistisk behandlingsmetode, hvor man søger at finde årsagen til ubalancerne i samspillet med hele organismen. De vigtigste organer som har indflydelse på blodet og menstruationen er leveren, hjertet, milten, maven, og nyrerne. De mange forskellige fysiske og psykiske symptomer som kan opstå, relateres derfor til disse organer.  

Uregelmæssige og store blødninger kan forekommer i klimakteriet. Dette er vanligvis en følge af det uregelmæssige østrogen-niveau i forhold til progesteron. Men man skal selvfølgeligt være opmærksom på, at der kan være andre årsager som skal behandles af en læge.

Behandling med vestlig medicin:
Vestlig behandling går som regel ud på, at erstatte hormontabet ved at tilføre hormoner.

Hormonbehandling har en god virkning på mange overgangsplager, men det er en behandlingsform som nogle kvinder ikke kan tåle eller ikke vil have.

Mange søger derfor alternativer til hormonbehandlingen. Man kan herefter spørge, om akupunktur egentlig er en effektiv behandling af disse symptomer. Ligesom det er tilfældet med den vestlige hormonbehandling, kan man ikke sige helt ubetinget ja, da nogle ubalancer tager længere tid at behandle end andre. Men klimakterielle problemer har været behandlet i Kina i mange hundrede år ved hjælp af akupunktur, og afhængig af årsagen – hvilke mønstre der er involverede – giver akupunktur gode resultater. 

Fibromyalgi og akupunktur

Definition
Fibromyalgi er sammensat af ordene fibro=sene, my=muskel og algi=smerte.
Diffuse smerter længerevaredne end tre måneder, under og over livet, i højre og venstre side af kroppen og ryg eller nakket.
Sygdommen er yderligere kendetegnet ved at mindst 11 ud af 18 bestemte punkter på kroppen er ømme ved en trykpåvirkning på ca. 4 kg. 
 

HVAD FORÅRSAGER FRIBROMYALGI?
Årsagen er ikke klarlagt, men Fibromyalgi relateres til langvarigt fysisk eller psykosocialt stress, infektioner samt trafikskader med efterfølgende "whiplash". Der er i en enkelt undersøgelse påvist familiær disposition, men at det er direkte arveligt er ikke fastslået. 

Man mener at fibromyalgi patienter har nogle forstyrrelser i centralnervesystemet, som medfører at patienten har mange smertetranmittorer og samtid for få smertehæmmere. Det vil sige, at smertestimuli slipper nemt igennem til hjernen samtidigt med at "smertefilteret" er svækket.  

Der er påvist en forstyrrelse i samspillet mellem hypotalamus, hypofysen og binyrerne, samt et svigt i produktionen af væksthormon.

Et nedsat niveau af væksthormon hos voksne er forbundet med mange af symptomerne, som beskrives ved Fibromyalgi; lavt energiniveau, dårligere helbred, reduceret trænings kapacitet, muskelsvækkelse, kulde intolerance, nedsat koncentrationsevne m.m.

Fibromyalgi patienter har også lavere serotonin koncentration i blodet end normalt. 

SYMPTOMER OG TRADITIONEL KINESISK MEDICIN (TKM).
Hovedsymptomerne er smerter, træthed, søvnforstyrrelser, og depression.

90 – 100 % af patienterne har:
- Generelle smerter i kroppen
- Træthed
- Muskel stivhed

Disse tre symptomerne er typisk værst om morgenen.

70 – 90 % af patienterne har en eller flere af følgende:
- Ubehag efter anstrengelse.
- Søvn forstyrrelser
- Hovedpine, enten migræne eller spændings hovedpine
- Ømhed ved tryk på bestemte steder af kroppen
- Hævede ben, uro og snurrende/prikkende fornemmelser.
- Vanskelighed ved at koncentrere sig, en tilstand kendt som ”hjerne tåge”.
- Svimmelhed, følsomhed overfor lys, støj, lugte og mundtørhed.
- Hypersensitiv til stress, dysmenoré eller smertefuld menstruation.

50 – 70 % af patienterne har en eller flere af følgende:
- Irritabel tyktarm
- Sløret syn
- Humør svingninger
- Hjertebanken
- Kolde arme og ben
- Hede fornemmelser
- Allergier

15 – 50 % af patienterne har en eller flere af følgende:
- Uro i benene.
- Muskel trækninger
- Hud kløe
- Høre forstyrrelser
- Nattesved
- Vejrtræknings problemer
- Tilbøjelig til at få infektioner
- Hud udslæt
- Blærebetændelse
- Følsomhed for mange kemikalier

Færre end 15 % lider af:
- alvorlig depression. De fleste lider af mild depression.
BEHANDLING:
Smertestillende medicin og antidepressiv medicin, kombineret med lav tolerance for kemikalier, giver tit så store bivirkninger at mange patienter afstår fra medicin.
ALTERNATIV BEHANDLING:
Fibromyalgi er en lidelse der består af flere symptomer. De fire vigtigste (generel smerte, søvnløshed, træthed og mild depression) er egene kategorier inden for den traditionelle kinesiske medicin.

Bi Zheng      obstuktion - smerter
Bu Mian       søvnløshed
Xu Lao        træthed
Zu Zheng     depression

Sygdommen er svær at forstå og forklare ud fra en vestlig tankegang, men dersom man kombinerer symptomerne, kan man forholdsvis nemt forstå lidelsen fibromyalgi ud fra TKM.

I 2000 år har man med TKM behandlet alle symptomerne som man forbinder med fibromyalgi, uden bivirkninger. TKM er det ældste medicinske system der findes. Det kan ikke forklares ud fra den vestlig medicins terminologi, hvor man kun behandler enkeltsymptomer. I TKM tager man hele symptom billedet og laver en individuel diagnose for den enkelte patient.

Akupunktur kan således være et godt alternativ for mange. Denne behandlingsform har ingen generende bivirkninger og skaber ikke afhængighed.

Ved at kombinere den kinesiske forståelse og diagnose for disse fire nøgle lidelser, kan lidelsen Fibromyalgi bedre forstås.

Akupunktur kan ikke helbrede Fibromyalgi, men symptomerne kan for mange patienter reduceres. 

KAN MAN GØRE NOGET SELV?
Træning:
Ifølge TKM har træning to fordele. For det første øger det blod- og energi cirkulationen. Da alle Fibromyalgi patienter har en grad af energi stagnation, er et træningsprogram meget vigtigt. For det andet styrker træningen milten, som ved Fibromyalgi er svækket.

Fitness-centre er udelukket. Gåture, cykling, svømning er derimod en bedre løsning. I tillæg hertil er der i Oregon, USA, i et center for Fibromyalgi, lavet træningsvideoer med øvelser og udstrækning tilpasset Fibromyalgi patienter. Disse kan købes over internettet.  

Afspænding:
FM patienter har svært ved at afspænde deres muskler.

I tillæg til alle problemer med smerter, træthed og søvnløshed, gir Fibromyalgi også frustrationer og depressioner. En afspænding som fokuserer både på det mentale og det fysiske vil derfor kunne hjælpe patienten. I TKM er frustrationer ensbetydende med energi stagnation og forværring af tilstanden. 

Vægttab/kostvejledning
Fedme er en af vore store livsstils lidelser. Hvorfor bliver vi fede, hvordan kan vi tabe os uden at tage det hele på igen på rekordtid efter slankekuren?

Lad os slå det fast med syvtommersøm; for at kunne tabe sig og holde vægten efter vægt, tab er det nødvendigt at vide hvorfor man bliver fed. Med andre ord; det er nytteløst at gå på slankekur uden at kende årsagen til hvorfor fedtet lægger sig på sidebenene. Det kræver en kostændring for at en hvilken som helst kur ikke skal være spildt.

I dag ved vi at Insulin og Glukagon, 2 hormoner som produceres i bugspytkirtelen, har en stor betydning for vægten. Begge aktiverer det enzym som hedder Lipo protein Lipase (LPL), som ”bor” i fedtcellerne. Insulinet bliver aktiveret af kulhydrater (stivelse/sukker), som får LPL til at åbne ”indgangsdøren” til fedtcellerne, således at det fedt man spiser, kommer ind og sætter sig. Kuldhydrater i kombination med fedt er derfor den sikre vej til vægtstigning, hvis man vel at mærke ikke bruger energien til arbejde (motion). Modsat er det med Glukagon, der aktiveres af proteiner (kød, fisk). Glukagonet aktiverer LPL, som giver besked til fedtcellerne om at åbne ”udgangsdøren” til fedtcellerne for fedtforbrænding.  

Vægt og akupunktur
Har akupunktur indvirkning på vægttab? Akupunktur kan ikke stå alene i denne behandling. Uden viden om de forskellige madvaregrupper kan man ikke ændre sin kostvaner. Forskning med vægttab og øreakupunktur påviste i 1998 en effekt af øreakupunktur som man tilskrev nedsat appetit, på grund af stimulering af en gren af nervus Vagus i øret, samt Serotonin-stigning i blodet. Begge dele virker ved at øge muskel tonus i mavesækkens vægge.

I min klinik benyttes ikke permanente øre nåle, da den norske akupunkturhøjskole har nedlagt forbud mod disse nåle på grund af infektionsrisiko i øre brusk. I stedet benyttes kugleplastre, - små kuler som sættes på øret og med et plaster til at holde de på plads, eller engangsnåle som fjernes efter behandlingen